Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smrčina

11. 4. 2009

Přes Smrčinu k Mariánské hoře přes Bídu vedla prastará cesta do Lanškrouna. Už v roce 1865 tu byla vyměřena první silnice z Čermné do Lanškrouna, ale František Tschepen (zvaný "Čípa") z horní části obce, majitel velké patrové hospody a velkoobchodník s vínem, dokázal na hejtmanství v Lanškrouně, aby silnice vedla z Třešňovce po jeho pozemku k hospodě (nynější ZŠ Horní Čermná) a dále přes potok ke Krčmě.

Před válkou v r. 1866 se po území Rakousko - Uherska potulovalo velké množství německých špiónů, kteří přestrojeni za flašinetáře nebo žebráky zakreslovali tajně síť komunikací a zakreslili i rozestavěnou silnici přes Smrčinu a Mariánskou horu do Třešňovce. Když v roce 1866, po bitvě u Hradce Králové, pronásledovala pruská armáda rakouské jednotky a plánovanou, dosud nepostavenou silnici nenašla, musela i s děly projet po úzkých a špatně sjízdných cestách k Lanškrounu. Prusové byli velmi rozzlobeni a vyplatili starostu obce, Josefa Marka, ranami holí za to, že silnice zakreslená na mapách nebyla postavena.

V místě malého rybníčku stával před dávnými lety větší rybník. Pravděpodobně byl zbudován za Karla IV., který ke výšení životní úrovně poddaných zakládal rybníky. Rychtář Karel Dušek za svého rychtaření (1794 - 1802) hráz rybníka rozbořil a z opuky u statku postavil sklep na brambory, které se tehdy začaly intenzivně pěstovat. Bývalý rybník pak zplanýrováním splynul se srmčinskými loukami.

Na záhumení Smrčiny stojí zděná kaplička, kterou postavili v r. 1938 manželé Nožkovi. Za 1. sv. v. se zde v kapličce modlívaly smrčinské ženy za šťastný návrat mužů z války. Za nynější kapličkou stála starší kaplička ve stínu mohutných lip, postavená převážně z kamene. Byla větší, takže se do ní vešlo až 12 osob. Po 1. sv. v. jako sešlá byla zbourána a materiál byl použit na stavbu chléva. Když v roce 1938 vážně onemocněla Anna Nožková, dali manželé postavit kapličku novou, která stojí dosud. Světil ji v témže roce administátor farnosti Adolf Krause.

Ze Smrčiny pocházejí také tři představitelé obce Dolní Čermná. Starosta František Bednář - starostoval od r. 1938 - 1945. Jeho úřadování bylo stíženo tím, že bydlel v Sudetech a na obecní úřad docházel do Protektorátu. Musel se tak dvakrát denně prokazovat propustkami. Od r. 1960 do r. 1964 zastával funkci předsedy MNV ing. Vladislav Marek a po něm druhý předseda shodného jména, který byl ve funkci od r. 1976 - 1985.

Zajímavou je blízká lokalita "Na Bahnech". Dříve výraz "bahno" označoval rašelinu. Tehdejší majitel pozemku František Ježek začal s nepatrnou těžbou pro zahradníky a zahrádkáře. Po druhé světové válce (v padesátých letech) začaly Státní statky těžbu ve velkém. Tehdy Červený kříž v Dolní Čermná nechal udělat rozbor rašeliny a bylo zjištěno, že má takové účinky jako rašelina ve Františkových Lázních. Ministerstvo zdravotnictví prosadilo zákaz těžby a rašelina má zůstat jako rezerva pro české lázně. V Čermné se při stavbě budovy tehdejšího MNV počítalo s umístěním rašelinných lázní menšího rozsahu s několika vanami, od čehož se však upustilo. Na Bahnech vyvěrají dva silné prameny. Dnes je zde 14 chalup a výstavba je z důvodu možné těžby rašeliny zakázána. Tam, kde se nacházejí zděné domky, bylo použito velkého množství pilotů (dřevěné kůly zatlučené do země).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář